Intolerancija na laktozu

Glavni šećer svakog mleka je laktoza koja se sastoji od 2 molekula: glukoze i galaktoze. Za apsorpciju ovih molekula u crevima je neophodno da su razdvojeni (hidrolizovani) što obezbeđuje enzim laktaza.

Intolerancija na laktozu kod beba

Ako enzim laktaza nedostaje u ljudskom organizmu ili je njegovo stvaranje smanjeno, to dovodi do intolerancije na laktozu, što je čest problem ne samo kod odraslih već i kod dece.

Intolerancija na laktozu kod beba je uglavnom prolazna, zbog smanjenog stvaranja laktaze tokom prvih nekoliko meseci života. Pod uticajem bakterija u debelom crevu dolazi do pojačane fermentacije koja rezultira povećanim stvaranjem gasova i samim tim nadimanjem, napetošću i tvrdoćom trbuha. Ova pojačana fermentaciona aktivnost može dovesti do poremećaja peristaltičkih pokreta creva što uzrokuje bolne grčeve.

Povećani pritisak u crevima zbog nesvarene laktoze i mlečne kiseline izaziva refluks i dovodi do nadutosti stomaka i dijareje. Promene osmotskog pritiska u crevima dalje izazivaju gubitak vode i ako se voda ne nadoknađuje, može doći do dehidracije dečjeg organizma.

Rešenje

Majke koje doje bi trebalo da u svojoj ishrani smanje ili čak isključe hranu koja može da izazove ili pogorša grčeve, kao npr. karfiol, brokoli, prokelj, krastavac, luk, biber, kafu, začinjena hrana. Istovremeno, okruženje u kojem majka doji treba biti mirno i prijatno. Majka mora da doji svoje dete pravilno, u mirnom i prijatnom okruženju.

U slučajevima gde su infantilne kolike izazvane nedovoljnim stvaranjem laktaze, nelagodnost nestaje ili se znatno smanji nakon redovne upotrebe preparata ColiPrev® čija je glavna komponenta upravo prirodni enzim laktaza. Na ovaj način smo osigurali da razlaganje (hidroliza) laktoze bude potpuno i time obezbedili  bebinom organizmu sve potrebne mikronutrijente koje dobija iz mleka, a koji će joj omogućiti pravilan rast i razvoj.

Enzim laktaza u ColiPrev® kapima

Visoko aktivan enzim laktaza se dobija iz gljivice Aspergillus orizae, koji je stabilan i biološki aktivan izvor laktaze – stabilan čak i u veoma kiseloj pH sredini želuca.

Enzim laktaza je prirodni enzim koji se nalazi u tankom crevu. Ovaj enzim omogućava da se svari laktoza hidrolizom – cepanjem na dva jednostavna saharida: glukozu i galaktozu, koji su za razliku od disaharida – laktoze, direktno svarljivi. Onda se ovi monosaharidi lako apsorbuju u crevima. Pošto je mleko osnovna hrana za bebe i malu decu, ona često pate zbog nedovoljnog stvaranja enzima laktaze. Javljaju se nadutost, nadimanje, grčevi u stomaku, proliv. Dodavanje enzima laktaze u mleko ili adaptiranu formulu sprečava nastajanje ovih simptoma.

Više kliničkih studija je opravdalo upotrebu enzima laktaze kod beba gde se smatra da je upravo tranzitorna laktazna insuficijencija i nemogućnost varenja laktoze uzrok nastajanja grčeva kod beba.


Koji su simptomi nepodnošenja laktoze?

Intolerancija na laktozu se može primetiti 30 minuta do 2 sata nakon unošenja mleka i mlečnih proizvoda. Simptomi variraju od blagih do teških, zavisno od količine unešene laktoze i količine koja se može podneti.

Česti simptomi uključuju: bol u stomaku, nadutost, gasove, proliv, mučninu.

Kako se otkriva intolerancija na laktozu kod beba i dece?

Konsultujte se sa vašim pedijatrom ukoliko posumnjate da vaša beba ili dete ima simptome intolerancije na laktozu.

Postoji nekoliko testova koje će Vam pedijatar najverovatnije predložiti:

1. Test stolice

Najčešće se radi kod novorođenčadi i beba, ukoliko postoji sumnja da su intolerantni na laktozu. Ovim testom meri se količina kiseline u stolici, jer nesvarenu laktozu bakterije razlažu u crevima i stvaraju mlečnu i druge kiseline, koje mogu biti otkrivene u stolici.

2. Test unosom laktoze

Ukoliko će vaše dete raditi ovaj test, ne bi smelo da jede pre posete lekaru, da bi se što tačnije utvrdio nivo šećera u krvi. Dok ste kod doktora, dete će najverovatnije morati da popije tečnost sa velikim procentom laktoze, koja se u crevima razlaže na glukozu i galaktozu. Nakon dva sata uzima se uzorak krvi i meri se nivo glukoze. Ako nivo glukoze u krvi ne raste, organizam ne vari pravilno tečnost sa laktozom, što znači da postoji intolerancija na laktozu.

3. Test disanja

Ovaj test takođe zahteva unos tečnosti sa visokim nivoom laktoze. Bakterije koje se nalaze u crevima razlažu nesvarenu laktozu oslobađajući pri tom ugljen dioksid i vodonik. Tanko crevo apsorbuje vodonik noseći ga kroz krvotok do pluća. Prilikom ovog testa nivo vodonika prilikom jednog izdisaja meri se u određenim intervalima.

4. Test ponovnog uvođenja namirnica

Pokušajte smanjiti količinu mlečnih proizvoda koje dajete detetu i na taj način ćete možda moći pronaći količinu mlečnih proizvoda koja mu odgovara. Naime, većina dece stvara malu količinu enzima potrebnog za razgradnju laktoze, pa se preporučuje konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda češće tokom dana kako bi se uskladio unos laktoze s količinom proizvedene laktaze.

Koje namirnice davati detetu sa intolerancijom na laktozu?

Obratite pažnju na prerađene namirnice koje sadrže tzv. skrivenu laktozu…

Ako detetu iz ishrane u potpunosti isključite mlečne proizvode, postoji verovatnoća nedovoljnog unosa kalcijuma, koji je neophodan za pravilan razvoj i rast kostiju u detinjstvu.

Kalcijum je neophodan za razvoj kostiju Vaše bebe, tako da je važno obratiti pažnju na bebinu ishranu ukoliko treba eliminisati mlečne proizvode.

U tom slučaju, u ishranu je neophodno uključiti namirnice bogate kalcijumom kao što su: tamnozeleno povrće (brokoli, kelj) , sve vrste mahunastog povrća, narandže, koštunjavo voće (bademi, orasi, lešnik), suve smokve, sitna riba, proizvodi od soje (mleko, sir)...